Monday, April 1, 2013

Caramel Passion Fruit cream filling

Dah lama blog saya berhibernasi...bukan tak buat chocolate tetapi dah a bit "Malas" nak buat posting ...maklumlah sekarang ni dah dapat kerja tetap sebagai "driver" anak-anak ke sekolah.  Saya cukup hormat ibu-bapa yang memang tekun dan sabar menghantar anak bertahun-tahun lamanya.  Bulan pertama memulakan tugas sebagai "driver", saya jadi tension sekejap sebab terpaksa berkejar-kejar pada waktu pagi untuk mengelakkan traffic jam disamping kena redakan anak-anak yang kadang-kala mood paginya tak elok (berebut tempat duduk dan pemilihan stesen radio...sabar ajelah!).  Alhamdulilah dah masuk bulan ke empat saya dah relax..macam pro pula, dah tahu macamana nak kawal emosi anak-anak waktu pagi dan juga menghadapi kesesakan jalanraya...(apa yang saya buat ialah ajak mereka baca doa dan zikir dulu sebelum memulakan perjalan ke sekolah).


Source: Goggle image


Jadi resepi coklat yang saya nak kongsi hari ni mudah saja...Caramel passion fruit cream yang akan di isi ke dalam dark chocolate shell....mari tengok gambarnya dulu untuk menaikkan semangat anda untuk mencubanya..Resipi asal caramel cream filling saya ambil dari buku Chef Peter Greweling-Chocolates & Confections ..pg 210, lepas tu saya tukar jenis cream disamping tambah passion fruit paste.

Resipi  yang telah diolah:
275 gm gula
1/4 tsp lemon juice
145 gm krimer sejat yang dipanaskan ( mengantikan heavy cream dlm resipi asal)
70 gm mentega
2 tbp MEC3 passion fruit paste (boleh dibeli dari Artisan Supplies Sdn Bhd)

Cara:
1.  Campurkan gula dengan lemon, kemudian dipanaskan atas api sedang sehingga bertukar kekuningan ...pastikan sentiasa dikacau supaya tidak hangus.

2.  Tambahkan krimer sejat yang panas sedikit demi sedikit pada gula yang telah "caramelize".  Api mesti di kecilkan dan campuran sentiasa dikacau jika tidak gula akan jadi "lumpy" atau berketul-ketul.

3. Bila semua sudah sebati, tambahkan mentega dan passion fruit paste...kacau hingga sebati.  Sejukkan sebelum boleh di"pipe" dalam kelongsong chocolate.

Untuk resipi ini saya mengunakan dark chocolate dari Belgium (811 Callebaut)...mana nak beli? Pergi aje cari kat Artisan Supplies...Selamat mencuba....sekotak chocolate sebagai hadiah!


0 comments: