Tuesday, April 26, 2011

Chocolate 101

Ada beberapa pengunjung blog yang bertanya, adakah saya boleh mengajar buat coklat dari dari biji koko?..Jawapannya saya tak ajar sebab saya buat coklat bermula dengan "semi-finished" bahan asas iaitu couverture dan compound. Tetapi sebenarnya jika anda ingin mencuba membuat coklat lain dari yang lain, your very own original recipe bolehlah cuba buat coklat bermula dari roasted cocoa nibs..tak payahlah susah-susah mula dari biji koko! Kalau buat di rumah mungkin anda tak boleh hasilkan menyamai kualiti couverture di pasaran tapi anda boleh pilih jenis gula yang digunakan dan peratusannya..lain dari yang lain rasanya, Unik!...kat mana nak cari Cocoa nibs..boleh deli kat Onlineshop saya..(Cocoa nibs ni juga boleh anda guna untuk hiasan atas praline, macaron, kek, biskut etc...)




Pada yang ingin mencuba buat your own original chocolate bolehlah belajar dari video di bawah....




Selamat mencuba!

.

0 comments: