Monday, February 21, 2011

The Art of the Chocolatier by Ewald Notter

Sabtu lepas buku yang ditunggu-tunggu akhirnya sampai..buku apa? The Art of the Chocolatier- from Classic Confections to Sensational Showpieces oleh Chef Ewald Notter (founder/director of Notter School of Pastry Arts in Orlando, Florida). Buku ni baru saja diterbitkan oleh Wiley pada January 2011..


The Art of the Chocolatier: From Classic Confections to Sensational Showpieces

"The Art of the Chocolatier is the only book on the market that covers the full spectrum of chocolate work, from fundamental concepts to beautiful final products. For pastry students, working professionals, and serious home confectioners who want to improve their skills with chocolate, this is the ultimate guide to the chocolatier's art."


Ini contoh gambar modern style chocolates yang ada diajar dalam buku beliau

004369 Ewald Notter Collection I 56pc Tray


Yang menarik pasal buku ini ialah beliau menumpukan penulisan berkenaan dengan TEKNIK -(membuat praline, hiasan, showpieces) disamping memberi resipi. Video ini menunjukkan cara beliau membuat salah satu contoh bunga dari coklat..(banyak lagi showpieces yang lebih menarik diajar dalam buku itu!)





Buku ini boleh dibeli di MPH..tapi kalau beli dari Book Depository lagi murah (I got it for RM160). Pada sesiapa yang datang kelas coklat bolehlah tengok koleksi buku coklat saya...

.

0 comments: