Thursday, November 6, 2008

Membuat coklat candy di rumah

Anda gemar coklat?...saya dan keluarga saya amat mengemarkannya. Tetapi sering kali tidak mampu untuk membeli coklat yang mahal (belgian coklat), puluhan atau ratusan ringgit hanya untuk beberapa biji coklat maklumlah sebiji seorang tak cukup. Ditambah lagi coklat yang mahal tu selalunya mengandungi arak, lagilah tak boleh makan. Macamana hendak mengatasi masalah ini...senang saja, buat sendiri di rumah. Ini yang telah saya lakukan, membuat cokat seperti yang ditunjukkan dalam blog ini dengan mengunakan teknik mudah tanpa mesin canggih atau memerlukan bilik yang berhawa-dingin. Jadi jika anda ingin membuat coklat khas untuk keluarga atau ingin menjualnya kepada rakan-rakan tapi tidak tahu nak membuatnya........; silalah datang belajar dengan saya.......

Apa yang akan dipelajari and diperolehi:

  • Jenis-jenis and formulasi coklat: couverture, compound dan masakan
  • Cara "tempering" coklat couverture yang mudah untuk dilalukan di rumah
  • Cara membuat inti coklat "ganache"
  • Coklat/bahan-bahan yang akan digunakan (perstudent):
    1. 500 gm milk choc couverture (brand SICAO)
    2. 125 gm dark choc couverture (brand SICAO)
    3. 200 gm white choc compound (brand SICAO)
    4. 125 gm dark choc compound (brand van houten)
    5. MEC3 paste, paillete feuilletine (biskut wafer), kekacang, hazelnut paste, peanut butter, flavor.
  • Membuat sendiri (hands-on):
    1. Teknik moulding mengunakan couverture : Coklat badam, Nutty Praline, Strawberry Delight dan Dark Orange Delight
    2. Teknik enrobing mengunakan couverture: Wafer, Gianduja dan Trios
    3. Teknik moulding, memperisa coklat compound: Fruit Delight/Dark Orange Delight, Dark mint
    4. Teknik marbling effect, menghias mengunakan transfer dan structure sheet.
  • Mengunakan peralatan yang sedia ada dirumah
  • Tips:
    1. Permilihan dan penjagaan acuan coklat
    2. Sumber mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap
    3. Menyimpan dan membungkus coklat
Terhad untuk 2 orang setiap kelas
Setiap Rabu atau Sabtu (9 am to 3 pm).
RM 250 termasuk nota, bahan-bahan yang diguna, dan jamuan ringan. (Anda akan membawa pulang min 50 biji coklat )

Alamat:
Mas des Fontaine
Lot PT 10857, Jalan Sentosa 8
Taman Desa Sentosa, Teras Jernang
Bandar Baru Bangi


Pamplet Kelas Membuat Coklat Candy di Rumah


Map Kelas (Google Map)

1 comments:

salam.. Dr rahimah.. dah banyak product you sekarang.. congrats... suggest you pi melawat orang2 lain punya blog/fotopages and 'iklan' your blog.. harlina