Tuesday, May 10, 2011

Simple Strawberry Sauce

strawberries.jpg


Buah strwaberry adalah antara buah yang cukup digemari oleh anak-anak saya..biasanya kalau kami balik ke Maussane pada penghujung musim bunga sudah pasti dapat makan buah strawberry yang ranum dan manis. Buah strawberry ni antara buah yang mahal, jadi pada sesiapa yang ke Cameron Highland bolehlah ambil peluang membeli dengan banyak. Kalau kat Giant di Bangi, strawberry yang boleh tahan sedap adalah strawberry dari Korea..tapi mahal.

Selain dari makan buah strawberry begitu saja, ia juga sedap dimakan bila dah jadi jam, sauce etc. Kalau nak buat sauce atau jem, kuantiti buah mesti banyak jika tidak tak sedap. Jadi apakah cara untuk buat strawberry sauce jika tak ada buah strawberry yang banyak atau langsung tak ada...ini cara mudah yang saya buat..gunalah MEC3 strawberry dan gabungkan ia dengan buah apple. Buah apple digunakan sebagai base untuk sauce kerana rasa dan baunya tidak kuat..mana saya dapat idea ini..dari buku Fine Chocolate: Great Experience by Jean Pierre Wybauw.



Resipi

2 biji epal hijau (~160 gm)
80 gm air
70 gm MEC3 strawberry
220 gmm gula pasir (jika anda tak suka manis, kuantiti gula ini boleh dikurangkan)
1/2 biji lemon

Cara
1) Buah epal dibuang kulit dan dipotong dadu. Isi air dan masakan buat apple ini sebentar untuk melembutkannya (guna periuk yang bertutup supaya kandungan air tidak hilang semuanya)
2) Setelah apple sejuk, kisar sehingga jadi halus macam aple sauce untuk makanan bayi.
3) Tambahkan MEC3 strawberry, gula kedalam apple sauce tadi. Panaskan kembali dan biarakan ia mengelegak beberapa saat saja untuk mengelakkan kehilangan cecair (Tapi jika anda nak buat ia jadi jem bolehlah biarkan ia mengelegak lebih lama supaya menjadi lebih pekat).
4) Setelah ditutup api, barulah campurkan juice lemon. Sejukan sebelum disimpan.



...dan nikmatilah ia seperti di bawah ini


Fresh Strawberry fruit tartlets


Oat Waffles with Vanilla Ice cream


Resipi Oat Waffles

100 gm tepung
50 gm oat yang dikisar
250 susu
1 biji telur
50 gm minyak
20 gm gula
1/4 tsp baking powder
secubit garam

Cara:
1) Bubuh semua bahan-bahan didalam blender dan blend sehingga sebati.
2) Buat waffle mengunakan waffle maker


Resipi sauce ini boleh diperbagaikan dengan menganti MEC3 Strawberry dengan MEC3 fruit yang lain...Selamat mencuba!

Passion fruit sauce, Raspberry sauce and Strawberry sauce

.

2 comments:

As-salam,
Dik, nice meeting u yesterday....n thanz 4 all the tips n dapt rasa ur strawberry sos lagi.

lupa ......SEEEDAP sos tu