Thursday, April 8, 2010

Belajar coklat dari Peter Greweling

..bukan belajar di CIA New York, tapi secara online sahaja..

Video pertama ini sesuai untuk sesiapa yang ingin belajar tempering couverture mengunakan teknik inokulasi (seeding method). Ini adalah teknik yang dianjurkan oleh Peter Greweling untuk buat coklat di rumah. Teknik ini jugalah yang saya guna untuk kelas coklat..Perbezaan antara beliau dengan saya ialah suhu dimana process itu dilakukan..**Perhatian: Room temperature yang he refers to in this video is at 20°C BUKAN room temperature di rumah kita (~30°C). Kerana perbezaan suhu, ada beberapa step yang perlu kita lakukan untuk memastikan kita boleh berjaya membuat coklat mengunakan couverture pada suhu bilik ~30°C. Ini anda boleh lakukan melalui process trial and error (itu yang saya lakukan dahulu masa saya mula belajar sendiri membuat coklat dirumah) atau cara mudah ialah pergi belajar ke kelas-kelas coklat (pastikan teknik seeding yang digunakan..)





Video kedua adalah berkaitan dengan teknik moulding untuk hollow figures..





Selamat belajar...

0 comments: