Nak tahu apa dia coklat yang termahal yang ada di pasaran dunia ??? Ini dia...La Madeline au Truffle. Coklat ini berharga ~RM 750 sebiji (~50 gm). Coklat ini di reka oleh Chocolatier Fritz Knipschildt dimana beliau mengunakan 70% Valrhona dark chocolate, heavy cream, gula, truffle oil asli and vanilla untuk membuat "rich decadent" ganache yang menyaluti French Perigord truffle (a rare mushroom). Bahagian luar truffle ini disalut juga mengunakan coklat Valrhona dan serbuk koko.
Setiap La Madeline au Truffle ini mesti dipesan in advance (shelf life hanyalah 7 hari saja) dan setiap biji coklat disertakan dengan kad khas menerangkan cara pembuatannya dan juga nombor serialnya. Adakah ia worth your money?..saya rasa ia adalah pembaziran..tapi itu semua terpulang pada pembeli.
Walau bagaimanapun kita boleh juga belajar dari beliau bagaimana nak buat coklat ...enjoy the video!
0 comments:
Post a Comment