Sunday, July 17, 2011

Matcha Toasted Coconut Chocolate

Apa itu Matcha?? Matcha ialah high quality green tea yang dikisar halus. Biasanya digunakan sebagai minuman dan juga perisa dan pewarna makanan Jepun seperti mochi and soba noodles, green tea ice cream dan berbagai manisan. Kali ini saya ingin berkongsi resipi coklat yang mengunakan matcha dan toasted coconut. Pengunaan matcha menimbulkan warna hijau yang sungguh menarik dan lebih bermenafaat berbanding pengunaan pewarna tiruan. Disamping itu juga rasanya dapat mengurangkan rasa kemanisan coklat putih.






Bahan:

200 gm white choc (couverture atau compound)
1/2 tsp matcha (boleh tambah atau kurangkan ikut citarasa anda)
10 gm toasted coconut

Cara:
1) Campurkan matcha dan toasted coconut kedalam white choc couverture yang telah ditemper (atau white choc compound yang telah dicairkan)

2. Isi dalam mould dan keraskan di dalam peti sejuk...Bila dah siap bolehlah nikmatinya!






Bolehlah cuba buat untuk raya nanti!!!

.

0 comments: