Thursday, June 23, 2011

Decorating Enrobed Chocolates using Dipping Tools

Membuat praline mengunakan teknik celup (enrobed technique) adalah mudah tetapi lebih cerewet berbanding dengan teknik cetak kerana perlu dilakukan satu persatu. Walaubagaimanapun kelebihan coklat celup ialah coklat yg berbentuk sama eg empat segi boleh dihias dengan bermacam-macam cara yang boleh mengambarkan apa inti praline tersebut disamping menjadikan ia lebih menarik dan juga mudah di"pack"..contoh praline rekaan French Chocolatier Patrick Roger.









Ini pula rekaan Homechoc..enrobed chocolates yang dihias mengunakan dipping tools taklah secantik yg Patrick Roger punya...he..he...





Dipping tool - Round, 3-fork and Swirl


Macamana nak hias..ini contoh dua jenis coklat. Yang pertama ialah coklat ala ferroro rocher yang telah dicetak bulat (posting lepas : Coklat Ala Ferrero Rocher). Cara mudah untuk celup coklat bulat adalah dengan mengunaakan dipping tool yang berbentuk swirl (refer gambar di atas). Setelah dicelup, coklat diletak di atas kertas minyak. Kemudian swirl tool diletak atas coklat tersebut sebentar dan diangkat secara perlahan untuk menimbulkan corak lingkaran.



Yang ini pula adalah wafer yang telah dicelup coklat. Selalunya saya akan hias coklat wafer mengunakan transfer sheet, tapi kali ini dihias mengunakan 3-fork dipping tool untuk membentuk 3 waves formation. Caranya adalah dengan menekan dipping tool atas coklat dan kemudian mengangkatnya secara perlahan-lahan dan ditarik ke sebelah kiri atau kanan untuk membentuk wave.





Jadi bergantung pada bentuk tool tersebut berbagai hiasan boleh dibentuk. Ini pula contoh antik tools yang saya jumpa dipaparkan dalam web http://www.culinarycuriosity.org yang digunakan oleh chocolatier dahulu untuk menghias praline mereka...


These six wooden-handled tools were used for "stringing"—decorating enrobed or dipped chocolates with a signature pattern that identified each filling. Notice the soldered joints of the wires, which indicate that the tools were handcrafted, as were the candies they decorated. Source: http://www.culinarycuriosity.org


Jadi pada yang anda yang kreatif bolehlah mengunakan apa-apa alatan anda untuk mereka design yang unik untuk coklat celupan yang dibuat...Selamat mencuba!


.

0 comments: