Wednesday, March 11, 2009

Coklat yang mana anda suka?

Terdapat banyak jenis coklat di pasaran: coklat hitam, susu dan putih. Disamping itu perisa dan intinya juga berbagai-bagai. Coklat amat sesuai dipadankan dengan perisa buah-buahan, bunga-bungaan, rempah ratus, herba dan lain-lain. Jenis coklat yang digemari oleh seseorang banyak bergantung kepada jenis coklat atau perisa mana yang dia biasa makan atau jumpa.




Kebanyakan orang Malaysia suka coklat susu berinti kekacang seperti badam, gajus, hazelnut etc. Jenis coklat yang banyak terdapat di Amerika Utara pula ialah jenis snack bar seperti Milky way, Snicker, Reeses peanut butter etc yang banyak mengandungi gula dalam bentuk caramel. Di Europa pula seperti di Perancis, mereka lebih gemar coklat hitam dan selalunya coklat yang dijual di “speciality chocolate shop”, dalam bentuk coklat truffle dan coklat berkrim yang disalut di panggil bonbon. Kerap coklat berperisa yang dijual mengandungi alcohol seperti amaretto (perisa badam), brandy, rum, Grand Marnier (orange), dan Kahlua (perisa kopi). Begian dan Swiss pula suka coklat yang lebih manis dibandingkan dengan orang Perancis, dan mereka lebih gemar kepada coklat berkrim dalam bentuk coklat shell. Masyarakat Amerika Latin seperti Mexico pula lebih gemar coklat yang berperisa pedas seperti cili, dan masarakat Arab pula suka yang berperisa buah pelaga.

0 comments: