Monday, April 29, 2013

Apam pisang bercoklat

Pisang adalah buah tempatan yang murah dan mudah didapati. Boleh dimakan begitu saja atau dibuat dessert.  Kombinasi pisang dan coklat juga secocok, sering digunakan dalam membuat inti praline ataupun untuk dicelup kat coklat fountain. Anak saya gemar memakannya begitu saja bersama coklat syrup.





Hari ni saya cuma nak kongsi resipi apam pisang bercoklat yang mudah dibuat di rumah....

Resipi:

600 gm pisang
230 gm tepung
20 gm serbuk koko
120 gm gula
40 gm susu tepung
2 tsp bikabonate soda
secubit garam

Cara:
1) Campurkan tepung, susu tepung serbuk koko dan garam hingga sebati
2) Lenyek pisang bersama gula dan soda bikabonate.  Kemudian tambahkan campuran di atas dan gaul hingga sebati
3) Kukus ~1 -11/4 jam sehingga masak

Sesuai untuk breakfast anak-anak!



Selamat mencuba!
.

0 comments: